Att sköta en gräsmatta

Det är lätt att tro att gräsmattan är den del av trädgården som är enklast att sköta om och som kräver minst arbete, men tyvärr är det snarare tvärt om. Då de allra flesta andra växter i trädgården passar in med den omkringliggande naturen är den heltäckande gräsmattan så onaturlig som den kan bli. Ingenstans växer gräs naturligt på det sättet som man vill att det skall göra på gräsmattan och just därför krävs det väldigt mycket arbete för att se till att gräset håller sig fast medan allt annat tas bort.

Sköt din gräsmatta – Klippa

Under sommaren, då gräset växer som bäst, bör man klippa gräsmattan en eller kanske rent av två gånger i veckan för att den skall må bra. Det kan ses som lite väl ofta men felet som många gör är att de låter gräsmattan växa till sig och klipper sedan ner för mycket på en gång, något som gör att mossa trivs. Hemligheten är att bara klippa ner 1-2 cm i taget och aldrig klippa mer än 1/3 av gräslängden. Om det är så att gräset har växt till sig får man klippa ner det i omgångar tills det når den längd man vill ha. Vilken längd en gräsmatta skall ha är lite av en kombination av personlig smak och vilken sorts gräs man har. En del grässorter trivs att vara kortare medan en del andra vill vara lite längre.

Sköt din gräsmatta – Mossa

Mossa är ett vanligt problem för många tomtägare och tyvärr är det svårt att undvika eftersom mossa trivs utmärkt i gräsmattan och gräset i sig inte har något emot att dela plats. Gräs och mossa hänger ihop som lera och halm eftersom de både trivs fantastiskt bra tillsammans och dessutom drar nytta av varandra för att överleva. Dock ser det inget vidare ut och för att bli av med mossan får man planera lite och ta i med hårdhandskarna. Mossa trivs i skuggig och fuktig mark så först bör man klippa bort skuggande grenar och dressa skuggade delar med sand. Man kan också tillföra lite järnsulfat, isådd och kväve på mossiga områden under senvåren. Mossa som har fått ordentligt fäste samlas ihop med en helt vanlig, styv metallkratta och grävs ner i komposten så att den inte kan sprida sig. Är det så att man flyttar till ett hus som har väldigt mycket mossa i gräsmattan är det lika bra att börja om från början med att anlägga en helt ny gräsmatta, i slutänden kommer det kosta mindre och innebära mindre arbete.

Sköt din gräsmatta – Vattna och gödsla

Under långa värmeperioder händer det att gräsmattan stannar till i utvecklingen och blir brun, detta är inte alls farligt och gräsmattan återhämtar sig kvickt efter den första regndroppen. Om man däremot inte vill att gräsmattan skall bli brun kan man vattna den med en vattenspridare, helst på kvällen eller natten. För att veta när man har vattnat tillräckligt kan man ställa ut regnmätare inom vattenspridarens räckvidd, 20 mm brukar vara fullgott för att en torr gräsmatta skall hålla sig grön och fräsch. När gräset för första gången på året har blivit 5 cm långt gödslar man med ett långtidsverkande gödsel, det finns väldigt bra fullgödselmedel att köpa i butik, som räcker hela året ut. För extra effekt kan man tillföra Thomasfosfat ovanpå snön runt nyår, det är väldigt svårlösligt och kommer att stanna i jorden under hela våren. Eftersom gräs trivs som bäst när jorden har ett pH-värde på 6,0-6,5 bör man regelbundet ta stickprov i gräsmattans jord och kalka vid behov. Även här använder man långtidsverkande kalk så att man inte chockar gräsmattan, låt det ta tid.

Sköt din gräsmatta – Trädgårdsmöbler

Nu undrar givetvis många vad trädgårdsmöblerna har med gräsmattan att göra och svaret är inte särskilt mycket, så länge man inte har dem stående permanent. Många har trädgårdsmöbler som de tar in över vintern och sedan varje sommar ställer ut på exakt samma plats på gräsmattan. Inte nog med att man tydligt kommer att se märken efter möblerna, de skuggar även gräset och bidrar till tillväxten av mossa. Har man trädgårdsmöbler får man antingen flytta runt dem varje år så att gräsmattan får en chans att återhämta sig eller så bygger man en permanent plats för trädgårdsmöblerna med stenblock eller liknande.

Sköt din gräsmatta – Låta naturen göra sitt

Det finns ett betydligt enklare sätt att sköta om sin gräsmatta, som troligen inte tilltalar alla trädgårdsodlare men som fungerar bra, och det är att bara låta den vara. Som tidigare nämnts är en ren gräsmatta en väldigt onaturlig konstruktion och naturen kommer hela tiden försöka ställa obalansen till rätta. Det enklaste sättet att sköta en gräsmatta är helt enkelt att låta naturen göra sitt och njuta av den mångfald man kommer få ut av det. Det enda man behöver göra då är kantskära gräsmattan så att man skiljer den något från naturen runtomkring, perfekt för en strikt naturtomt.